Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!

 

το Μουσείο Μόδας του Μπαθ μετά από καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου ξεκινά η έκθεση Shoephoria, ή αλλιώς «Η ευφορία των παπουτσιών», μια έκθεση για το πιο σοβαρό φετίχ της ένδυσης και της μόδας που συμπεριλαμβάνει από τις παντόφλες με μονόγραμμα που φορούσε ο Νοελ Κάουαρντ μέχρι τα λευκά τσόκαρα Toffeln που φοριούνται από τους επαγγελματίες της υγείας και θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου μέχρι το 2022.     Το σόου, το οποίο θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει επίσης τα trainers Yeezy που έχουν σχεδιαστεί από τον Kanye West, ένα κρεμ παντελόνι που μεταμορφώνεται σε μπότες από τον Gareth Pugh και 36 ζευγάρια Manolo Blahnik.     Στον χρόνο που το μουσείο έμεινε κλειστό οι επιμελητές κατάφεραν να αυξήσουν τα ζευγάρια της έκθεσης από 100 σε 350. Άρχισαν να κατασκευάζουν νέες θέσεις στην ήδη υπάρχουσα έκθεση A History of Fashion in 100 Objects. Οι μοναδικές προσθήκες είναι μια πελώρια συλλογή που ξεκινά από τις λευκές μπότες Clarks εμπνευσμένες από τον André Courrèges που βρίσκονται δίπλα σε ένα ζευγάρι γόβες του Yves Saint Laurent του 1965 και στο περίφημο φόρεμα «Mondrian» του σχεδιαστή.     Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη και καλύπτει τρεις αιώνες. Το πρώτο και το τρίτο είναι χρονολογικά. Ξεκινώντας με τα παλαιότερα παπούτσια της συλλογής –κόκκινο βελούδο mule με χρυσό κέντημα από τη δεκαετία του 1690– τελειώνει με την Αγγλία της εποχής της Jane Austen, δείχνοντας τη μετάβαση από τα τακούνια σε παπούτσια χωρίς τακούνι και τη σιλουέτα του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο Μόδας του Μπαθ παρουσιάζει την ιστορία της μόδας στο παπούτσι μέσα από την έκθεση «Shoephoria» που περιλαμβάνει 350 απίθανα ζευγάρια!
 
Στο Μουσείο Μόδας του Μπαθ μετά από καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου (2020) ξεκινά η έκθεση Shoephoria, ή αλλιώς «Η ευφορία των παπουτσιών», μια έκθεση για το πιο σοβαρό φετίχ της ένδυσης και της μόδας που συμπεριλαμβάνει από τις παντόφλες με μονόγραμμα που φορούσε ο Νοελ Κάουαρντ μέχρι τα λευκά τσόκαρα Toffeln που φοριούνται από τους επαγγελματίες της υγείας!

 

Το σόου περιλαμβάνει επίσης τα trainers Yeezy που έχουν σχεδιαστεί από τον Kanye West, ένα κρεμ παντελόνι που μεταμορφώνεται σε μπότες από τον Gareth Pugh και 36 ζευγάρια Manolo Blahnik.

 

Στο χρόνο που το μουσείο έμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας, οι επιμελητές κατάφεραν να αυξήσουν τα ζευγάρια της έκθεσης από 100 σε 350!

 

Άρχισαν να κατασκευάζουν νέες θέσεις στην ήδη υπάρχουσα έκθεση "A History of Fashion in 100 Objects". Οι μοναδικές προσθήκες είναι μια πελώρια συλλογή που ξεκινά από τις λευκές μπότες Clarks εμπνευσμένες από τον André Courrèges που βρίσκονται δίπλα σε ένα ζευγάρι γόβες του Yves Saint Laurent του 1965 και στο περίφημο φόρεμα «Mondrian» του σχεδιαστή.

 

Η έκθεση χωρίζεται σε 3 μέρη και καλύπτει 3 αιώνες. Το 1ο και το 3ο είναι χρονολογικά. Ξεκινώντας με τα παλαιότερα παπούτσια της συλλογής –κόκκινο βελούδο mule με χρυσό κέντημα από τη δεκαετία του 1690– τελειώνει με την Αγγλία της εποχής της Jane Austen, δείχνοντας τη μετάβαση από τα τακούνια σε παπούτσια χωρίς τακούνι και τη σιλουέτα του 19ου αιώνα.

Ξεκινώντας με τα παλαιότερα παπούτσια της συλλογής –κόκκινο βελούδο mule με χρυσό κέντημα από τη δεκαετία του 1690– τελειώνει με την Αγγλία της εποχής της Jane Austen, δείχνοντας τη μετάβαση από τα τακούνια σε παπούτσια χωρίς τακούνι και τη σιλουέτα του 19ου αιώνα.

Το 3ο και τελευταίο μέρος είναι ένα χάος στις υπόλοιπες δεκαετίες. Στην έξαλλα δημιουργική δεκαετία '20 υπήρχαν σκασμένα δερμάτινα παπούτσια σαν από σκασμένο δέρμα με αγκράφες. Το άλμα από τη μεταπολεμική λιτότητα στη νεωτερικότητα της δεκαετίας του '50 παρουσιάζεται από σόλες από ξύλο ή δαντέλα τοποθετημένες δίπλα σε ένα ζευγάρι χρυσών και πλαστικών παπουτσιών από το 1949 που αψηφούν τη φυσική και τους νόμους της βαρύτητας. Οι δεκαετίες του '60 και του '70 αντιπροσωπεύονται από μποτάκια και πλατφόρμες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Όπως είναι αναμενόμενο, η έκθεση τελειώνει με τα πιο δημοφιλή παπούτσια της εποχής μας, τα πάνινα παπούτσια.

Για όσους αναρωτηθούν γιατί υπάρχουν τόσα Manolo Blahnik στην έκθεση η απάντηση είναι απλή, ο Blahnik είναι κάτοικος του Μπαθ, ενώ σε διπλανές βιτρίνες είναι μοντέλα που ανήκαν στην Ginger Rogers και τη Margot Fonteyn.

 

Το περπάτημα, το φετίχ και τα παπούτσια της δουλειάς ανήκουν σε μια θεματική που προσεγγίζει τη μόδα με τον τρόπο της ταινίας «Ο Διάβολος φορούσε Πράντα», με την ιδέα να δείξουμε γιατί φοράμε αυτό που φοράμε. Έτσι, τα απομεινάρια από ρωμαϊκά σανδάλια βρίσκονται δίπλα σε ένα ζευγάρι με ροζ σόλες Balenciaga από το 2010 και ένα ζευγάρι παπούτσια από αυτά που φορούν οι ντόπιοι ψαράδες πέστροφας είναι δίπλα σε καφέ μπότες με δίχτυ του Herbert Levine.

 

Δυστυχώς, όπως λένε οι επιμελητές, ήταν δύσκολο να δανειστούν Birkenstocks και τα περίφημα McQueen Armadillo που λείπουν από την έκθεση. Ωστόσο η έκθεση Shoephoria, μια γιορτή του παπουτσιού, δεν παραλείπει να διερευνήσει τη μανία του logo που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008 και διαμόρφωσε τη μόδα στα πόδια των γυναικών με πολλά γράμματα και πολλή πληροφορία, που σήμαινε την κοινωνική και οικονομική τάξη στην οποία ανήκαν ή ήθελαν να ανήκουν.

 

1.Ένα κόκκινο βελούδινο mule με χρυσά και ασημένια διακοσμητικά στοιχεία, περ. 1690. Είναι το παλαιότερο κομμάτι της συλλογής του μουσείου. © Fashion Museum Bath

 

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
2.Ζευγάρι μεταξωτά παπούτσια, με ξύλινο τακούνι σε δέρμα, περ. 1740. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
3.Παπούτσι με τακούνι, διακοσημένο με κεντητά λουλούδια, περ. 1760. © Fashion Museum Bath


Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
4.Υφαντό μεταξωτό παπούτσι, με χρυσή δερμάτινη επένδυση και διαμαντένιο κλιπ του 1930 από τους Hellstern & Sons. Το φορούσε η Lady Ward. © Fashion Museum Bath


Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
5.Ζευγάρι από μεταξωτό σατέν, με κέντημα, Ferragamo, Φλωρεντία. Φορέθηκε από την χορεύτρια Alicia Markova, 1950. © Fashion Museum Bath  
Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
6.Δερμάτινα Dr. Martens, 2015. © Fashion Museum Bath
Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
7.Δερμάτινο παπούτσι στο χρώμα του χρυσού απο τον Joseph Box, δεκαετία 1920. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
8.Xρυσό παπούτσι με πλαστικό τακούνι, 1949. Κατασκευασμένο από τον Rayne. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
9.Πράσινο μεταξωτό παπούτσι διακοσμημένο με πλεξούδα από χρυσό, 1730. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
10.Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
11.© Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
12.Κόκκινα δερμάτινα μποτάκια με ελαστικές πλευρές, 1840. © Fashion Museum Bath


Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
13.Τα μποτάκια της βασίλισσας Βικτώριας, περ. 1850s, από τον Joseph Box. © Fashion Museum Bath
Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
14.Κοκκινα σατέν παπούτσια κεντημένα με χάντρες, 1905. Κατασκευασμένα από τον οίκο Stagg Mantle. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
15.Χρυσά σανδάλια της δεκαετίας του '30. Κατασκευασμενα από τον N Greco. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
16.Ασημένια παπούτσια χορού της Mary Buckley, περ. 1940. Κατασκευασμένα από τον Dolcis. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
16.Ανδρικό Nike Air Jordan, 1990s. Φωτο: Fashion Museum Bath


Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
17.Crocs 2020. © Fashion Museum Bath

Από τα mules του 1690 μέχρι τα Dr. Martens και τα Manolo Blahnik: η μόδα στα παπούτσια!
18.Μπότες-πλατφόρμες με κοκκινο και κίτρινο δέρμα, 1973. © Fashion Museum Bath





Πηγή:lifo.gr

29 λόγοι για να τρώτε γιαούρτι, ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία!

 

29 λόγοι για να τρώτε γιαούρτι, ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία!

Γιαούρτι ή Υγείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων!

 

Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες! Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία!

Κάθε χρόνο στη γιορτή σου... άλλο ένα μήνυμα στα πρόχειρα!

 

Κάθε χρόνο στη γιορτή σου κι άλλο ένα μήνυμα στα πρόχειρα

Ξέρεις, είναι μερικές μέρες που απλώς όλα κυλάνε αργά...

γυρνάει ο κόσμος ταινία σε αργή κίνηση...

τίποτα δεν κινείται... δεν αναπνέει... δε ρέει... δεν κυλάει!

Κάτι μέρες που υπάρχουν μόνο και μόνο γιατί έχουν γίνει στο κεφάλι σου μια γιγαντιαία σύνδεση....

μια παραπομπή σε κάτι που έχεις ζήσει...

Φράουλες: Πλούσια τα οφέλη τους κ' τι να προσέχετε στην κατανάλωσή τους!

 

Φράουλες: Πλούσια τα οφέλη τους κ' τι να προσέχετε στην κατανάλωσή τους!

Οι φρέσκες φράουλες είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, αναζωογονητικές και υγιεινές λιχουδιές στον πλανήτη!

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες! Οι φράουλες είναι γλυκά, ελαφρώς πικάντικα μούρα και κατατάσσονται στα...

Μια αγάπη για το καλοκαίρι: Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια!

 

Μια αγάπη για το καλοκαίρι: Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια!
 

Ο βασικός λόγος για να πηγαίνεις στις βιολογικές αγορές ή αγορές βιοκαλλιεργητών, όπως σωστά ονομάζουν οι ίδιοι το σωματείο τους στην ιστοσελίδα τους, είναι απλός: τρως εποχικά λαχανικά και φρούτα χωρίς φυτοφάρμακα!

 

Έτσι, τρως άφοβα... και τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά, το αγγουράκι με τη φλούδα, το νεκταρίνι και τους γιαρμάδες με τη γούνινη φλούδα, γεμάτη ήλιο καλοκαιρινό, ετοιμάζεις ωμή σάλτσα για μακαρόνια με καλοκαιρινές ντοματάρες χρησιμοποιώντας και τη φλούδα, που έχει και το περισσότερο λυκοπένιο!

 

Για τη σαλάτα «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», λοιπόν, θα πρότεινα να αγοράσεις τα 2 λαχανικά που χρησιμοποιούμε, το κολοκύθι και τα αγγουράκια, από μποστάνι δικού σου ανθρώπου ή από βιολογική λαϊκή, μιας και με τον αποφλοιωτή θα τα καθαρίσεις (μόλις λίγα λεπτά πριν τη σερβίρεις) «αλά ζέβρα», σε μια λωρίδα αφήνουμε φλούδα - σε μία όχι. Πάντως, όση φλούδα κρατήσεις, τη θες αγνή. 

Με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της, στο εγγυώμαι, θα εθιστείς και θα επανέρχεσαι σ' εκείνη συχνά, όλο το καλοκαίρι προσαρμόζοντας το αλάτι, το wasabi και το λεμόνι στα γούστα σου!

 

Μια ερωτησούλα εδώ: ποιος δεν έχει στην κουζίνα του αγγουράκια και κολοκύθια το καλοκαίρι; Κανείς! Όλοι πρώτα αυτά αγοράζουμε! Άρα, όταν έχεις χορτάσει από χωριάτικη, βραστά κολοκύθια και πατάτες, βλήτα και αλμύρα, ρόκα/παρμεζάνα, ντοματίνι/παξιμάδι χαρουπιού/μυζήθρα, να μια πρωτότυπη σαλάτα στον ορίζοντα, που θα ταιριάξει εξαιρετικά με τα καλοκαιρινά ριζότι αλλά και τα ψάρια, τα επικά παϊδάκια και λουκάνικα, τις σαρδέλες στη σχάρα αλλά και τα ονειρικά τηγανητά κεφτεδάκια! 

 

Ακόμα και μέσα σε σάντουιτς...

αγαπητέ μου αναγνώστη, θα τη βάλεις με λίγο τόνο ή ψίχα καβουριού

ή γαύρο μαρινάτο και θα με θυμηθείς!

 

Μια αγάπη για το καλοκαίρι: Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια!
 

Με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της, σ' το εγγυώμαι, θα εθιστείς και θα επανέρχεσαι σε κείνη συχνά, όλο το καλοκαίρι, προσαρμόζοντας το αλάτι, το wasabi και το λεμόνι στα γούστα σου! Ένα υλικό μόνο προσπάθησε να μην αφαιρέσεις, το ροζ πιπέρι (που δεν είναι πιπέρι αλλά ο καρπός ενός σχίνου, τα όμορφα δένδρα μπορείς να τα δεις live σε όλη την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, στη Ρηγίλλης κ.α.). Το ροζ πιπέρι βέβαια δεν αρέσει σε όλους αλλά εδώ ταιριάζει πολύ και, σαν έτερο περουβιανό υλικό, στολίζει όμορφα τη σαλάτα.

 

Η τεχνική της σαλάτας στηρίζεται στη μαγειρική γνώση ότι το λεμόνι και το λάιμ «μαγειρεύουν» μερικά φαγητά σπάζοντας με το κιτρικό οξύ τις ίνες των λαχανικών (επίσης, με το χαμηλό pH τους λευκαίνουν και σταθεροποιούν το σχήμα στα λεπτοκομμένα φιλέτα ψαριών, όπως στο περουβιανό ceviche, που όπως διάβαζα στην εφημερίδα El Pais, σε μια προσπάθεια εξάσκησης των ισπανικών μου, οι Περουβιανοί το μαγειρεύουν έτσι εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με αρχαιολογικές ανακαλύψεις) μαρινάροντας δηλαδή τη σάρκα τους και εμπλουτίζοντάς την ταυτόχρονα με αρώματα εσπεριδοειδών!

 

Καλοκαίρι είναι...

δε χρειάζεται να μαγειρεύουμε τα πάντα δηλαδή,

μερικές τεχνικές στην κουζίνα μας μάς επιτρέπουν να μαγειρέψουμε

χωρίς να ανάψουμε φωτιές!

Μαγείρεμα είναι και αυτό, αλλά ωμοφαγικού τύπου!

 

Άσε τα λεμόνια και το λάιμ λοιπόν να κάνουν τη δουλειά,

ξέρουν αυτά, εδώ και 2.000 χρόνια!

 

Υλικά

  • 1 μέτριο κολοκύθι και 1 αγγουράκι μικρό ανά 2 άτομα 
  • Λάιμ, λεμόνι, ελαιόλαδο, λευκό ξίδι
  • Πάστα wasabi (το πράσινο καυτερό ραπάνι που φέρνουν μαζί με το τζίντζερ δίπλα στο σούσι), στα σούπερ μάρκετ
  • Λίγους κόκκους ροζ πιπεριού, σπασμένους με τη λάμα ενός μαχαιριού ή χονδροαλεσμένους
  • Λίγα φύλα φρέσκου δυόσμου
  • Λίγα φιστίκια Αιγίνης σπασμένα
  • Αλάτι

 

Προετοιμασία

  1. 5-10 λεπτά (αλλά όχι περισσότερο) πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, καθαρίζουμε αλά ζέβρα τα δύο λαχανικά και με τον αποφλοιωτή συνεχίζουμε να τα «ξυρίζουμε» σε πολύ λεπτές φέτες. Τα σποράκια του αγγουριού δεν μας ενοχλούν. 
  2. Τα βάζουμε σε μπολ που το έχουμε αλείψει με ελάχιστο wasabi και προσθέτουμε αλάτι, λεμόνι και λάιμ και 2 σταγόνες ξίδι μόνο! Τα ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλά μας, ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον προσθέτουμε, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε στη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και το ροζ πιπέρι και κανένα ακόμα φυλλαράκι δυόσμου για την ομορφιά.
  3. Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και η σαλάτα έφυγε για το τραπέζι!

 

 

 Πηγή:lifo.gr

 

Το 1ο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά...


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά...

Το 1ο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά...

Όταν δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά ή και σωματικά, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί αισιοδοξία,

έτσι δεν είναι;

Διασκέδαση, ηλεκτρονικό εμπόριο, τουρισμός: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας!

 

Διασκέδαση, ηλεκτρονικό εμπόριο, τουρισμός: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας
 

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 τράβηξε χειρόφρενο σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ περιοριστικών μέτρων και κλεισίματος ολόκληρων τμημάτων της οικονομίας, ωστόσο ορισμένοι κλάδοι ευνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση αυτή!

Από την Amazon έως τη Lego, μέσω της Air France, της Chevron ή της Sony...

Πώς θα διαλέγεις πάντα το μαγιό που σου ταιριάζει!


Πώς θα διαλέγεις πάντα το μαγιό που σου ταιριάζει!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις όσον αφορά τη γραμμή και το μήκος των μαγιό για να κάνεις τη σωστή αγορά:

εκείνη που θα αναδείξει όμορφα το σώμα σου, καμουφλάροντας τυχόν ατέλειες...

Η τέχνη σώζει σε δύσκολους καιρούς;


 

Η τέχνη σώζει σε δύσκολους καιρούς;
 

 Ζαλίζεστε; Ιδρώνετε; Έχετε ταχυκαρδία; Δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Πριν πάτε για τεστ κορωνοϊού, σκεφτείτε μήπως καταναλώσατε τελευταίως περισσότερη υψηλή τέχνη από όση αντέχετε. Ή πολύ λιγότερη.

Οι 3 δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες!

Οι 3 δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες!

Οι αρτηρίες «στενεύουν» όταν στα τοιχώματά τους συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα, προκαλείται δηλαδή αρτηριοσκλήρυνση.

Όταν οι αρτηρίες είναι πιο στενές από το φυσιολογικό, η ροή του αίματος δυσχεραίνεται και οι ασθενείς έχουν 4 με 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα του μυοκαρδίου!

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καίριας σημασίας, αλλά σχεδόν τα 2/3 των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστα και έτσι δεν παίρνουν σωστή θεραπευτική αγωγή.

Οι στενώσεις των αρτηριών μπορούν να αντιστραφούν με την κατάλληλη δίαιτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι 3 δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες!

 Μελέτη σε 140 ανθρώπους αποκάλυψε πως η σωστή δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει την απόφραξη των αρτηριών. Συγκεκριμένα, μετά από χρόνια δίαιτας, οι στενώσεις των αρτηριών στους εθελοντές είχαν ελαττωθεί κατά 5%.

Για να το πετύχει κανείς αυτό, μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις διαφορετικές διατροφές που είναι εξίσου αποτελεσματικές στην διάνοιξη των αρτηριών:

  • την μεσογειακή,
  • τη διατροφή με λίγα λιπαρά και
  • τη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες.

Οι περισσότεροι εθελοντές της μελέτης ήταν υπέρβαροι άντρες ηλικίας 40 έως 65 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να ακολουθήσουν μία από τις τρεις προαναφερθείσες δίαιτες και να καταγράφουν καθημερινά ό,τι έτρωγαν σε ημερολόγια διατροφής.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος του τοιχώματος στις καρωτίδες αρτηρίες των εθελοντών. Οι καρωτίδες είναι οι μεγάλες αρτηρίες του λαιμού που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι μετρήσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και 2 χρόνια αργότερα. Και οι τρεις δίαιτες συρρίκνωσαν τις στενώσεις επειδή μειώθηκε η αρτηριακή πίεση των εθελοντών.

Η μελέτη έδειξε ότι η αντιστροφή μπορεί να επιτευχθεί έως ένα βαθμό και χωρίς φάρμακα.

 

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των αρτηριών!

Βρώμη: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, που με την πάροδο των χρόνων προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Φασόλια: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άλλο πλεονέκτημά τους είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι οι ποικιλίες μαύρων και κόκκινων φασολιών.

Φακές: Έχουν τα οφέλη των φασολιών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φακές αντιστρέφουν τη ζημιά που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία η υπέρταση.

Οι φακές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ελάχιστα λιπαρά, καθώς επίσης ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, έχουν όμως και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες συσχετίζουν τη φλεγμονή με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, σας παρέχουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν τα καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αβοκάντο: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, ωφελούν την καρδιά μέσω της μείωσης της κακής LDL χοληστερόλης και της αύξησης της καλής HDL χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Φυστίκια: Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πολλά καλά λιπαρά. Ειδικά τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη, η ουσία που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του, είναι αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την απόθεση των λιπαρών που μπλοκάρουν τις αρτηρίες.

Μπρόκολο: Είναι γνωστό ότι τα σταυρανθή λαχανικά, στα οποία ανήκει το μπρόκολο, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη (sulforaphane), ένα φυτοχημικό συστατικό που υπάρχει κυρίως στο μπρόκολο, βοηθάει τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι της απόφραξης των αρτηριών, ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεϊνών.
Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σπαράγγια: Είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές, που προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Καρπούζι: Ο λόγος που οι καρδιολόγοι επιμένουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, είναι ότι τα υψηλά επίπεδά της καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Το καρπούζι είναι πλούσιο στη φυτοχημική ένωση κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνη.

Η αργινίνη είναι αμινοξύ που έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες δράσεις στην καρδιά, στο κυκλοφορικό και στο ανοσοποιητικό. Η αργινίνη αυξάνει το νιτρικό οξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε 10 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως που τρώτε καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου κατά 14% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 25%.

Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην αποβολή της χοληστερόλης από το σώμα, ενώ βοηθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, που έχει έμμεσα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Γάλα εμπλουτισμένο με DHA (μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά): Με την πάροδο των χρόνων οι αρτηρίες γίνονται ανελαστικές και σκληραίνουν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ειδικά τα DHA, συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων. Υπάρχουν στα θαλασσινά, αλλά και στο εμπλουτισμένο γάλα και τα εμπλουτισμένα αυγά.

Πατάτες: Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, αρκεί να αποφεύγετε τις τηγανητές και γενικά το μαγείρεμά τους με ανθυγιεινά λιπαρά.

Μαύρη σοκολάτα: Οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιοι σε φλαβανόλες, φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά σας.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά αλλά με μέτρο μαύρη σοκολάτα, κινδύνευαν λιγότερο από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και πάνω.

Καφές: Οι κόκκοι του καφέ είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Μελέτη σε ποντίκια που λάμβαναν καφεΐνη ίση με αυτή που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έδειξε ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους άρχισαν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Προβιοτικά: Προάγουν την υγεία του εντέρου μέσω της αύξησης των καλών βακτηρίων, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τουρσιά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κακής LDL χοληστερόλης.

Μούρα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 33% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Η αιτία είναι οι ανθοκυανίνες, ενώσεις που περιέχονται στα μούρα και προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Κρασί: Λίγο κρασί ωφελεί την καρδιά και παρότι δεν έχει αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τείνουν να πίνουν λίγο αλκοόλ.

Φροντίστε όμως να μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι την ημέρα και προτιμάτε το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο στην αντιγηραντική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής.

Αυγά: Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη των τροφών έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.

Αντίθετα, τα λιπαρά των αυγών ενισχύουν την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στα αγγεία. Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών συνδέεται με μείωση κατά 11% του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι: Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), μία ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και έχει βρεθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, έχει την ιδιότητα να συρρικνώνει και τις λιπαρές αποθέσεις στα τοιχώματα των αρτηριών.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει επίσης στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

 

 

 

 

 Newsitamea.gr

Δημοφιλείς Αναρτήσεις