Vegan ρεβεγιόν: Νόστιμες γιορτινές συνταγές για τους χορτοφάγους της παρέας

 

Vegan ρεβεγιόν: Νόστιμες γιορτινές συνταγές για τους χορτοφάγους της παρέας

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο απολαυστικά τα γιορτινά τραπέζια; Σίγουρα είναι τα λαχταριστά εδέσματα που περιλαμβάνει το εορταστικό μενού. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για οικοδεσπότες και καλεσμένους, είναι να έρθουν πιο κοντά μέσα από αυτήν τη γευστική «ιεροτελεστία» και να μοιραστούν τη μαγεία της γεύσης του εορταστικού δείπνου...

 

Τι γίνεται όμως, όταν τα μέλη της παρέας ή της οικογένειάς σου, ακολουθούν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες; Πώς θα είσαι σίγουρη ότι θα ικανοποιήσεις γευστικά το χορτοφάγο φίλο ή συγγενή σου; Κι όμως, η απάντηση «κρύβεται» στις νόστιμες, χορτοφαγικές συνταγές που θα συμπεριλάβεις στο τραπέζι και οι οποίες θα κάνουν χορτοφάγους και μη, να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

 

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει 3 πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα, τα οποία αξίζουν μία θέση στο γιορτινό μενού σου!

 

1. Βελουτέ σούπα καρότου εμπλουτισμένη με πορτοκάλι και φινόκιο

Τις γιορτινές μέρες που το κρύο είναι λίγο πιο έντονο, μία ζεστή, βελουτέ σούπα αποτελεί το ιδανικό ορεκτικό για να σημάνεις την έναρξη του εορταστικού δείπνου. Ωστόσο, αν στους προσκεκλημένους σου συμπεριλαμβάνονται χορτοφάγοι, να ξέρεις πως η χορτοφαγική σούπα καρότου με «νότες» από πορτοκάλι και φινόκιο είναι το καταλληλότερο πιάτο. Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά: 

  • 1 φινόκιο
  • 350 γρ. καρότα
  • 1 Ζωμό Λαχανικών
  • 50 γρ. vegan μαργαρίνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml λευκού ξηρού οίνου
  • Φρέσκο χυμό από δύο πορτοκάλια
  •  50 γρ. φυτική κρέμα μαγειρικής
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά σου. Πιο αναλυτικά, θα καθαρίσεις το φινόκιο και θα το κόψεις σε λωρίδες, θα τρίψεις τα καρότα, θα ψιλοκόψεις το σκόρδο και θα στύψεις τα πορτοκάλια. Έπειτα, θα ρίξεις σε μία μεγάλη κατσαρόλα τη vegan μαργαρίνη. Μόλις αρχίσει η μαργαρίνη να «αφρίζει», θα βάλεις μέσα το φινόκιο και θα το σοτάρεις, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

 

Θα προσθέσεις το καρότο και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά. Έπειτα, θα προσθέσεις το zωμό λαχανικών και θα «σβήσεις» με κρασί.

 

Στη συνέχεια, θα γεμίσεις μία κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και θα βράσεις το περιεχόμενο για 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν τα υλικά. Θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι. Όταν τα υλικά θα έχουν μαλακώσει επαρκώς, θα τα πολτοποιήσεις χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ και θα προσθέσεις το χυμό πορτοκαλιού.

 

Θα ζεστάνεις τη σούπα και πριν αρχίσει να βράζει, θα προσθέσεις τη φυτική κρέμα μαγειρικής και θα ανακατέψεις καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ένα σύρμα. Θα αφήσεις τη σούπα να κοχλάσει 1-2 φορές και έπειτα, θα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Αν θες, μόλις σερβίρεις τη σούπα, μπορείς να προσθέσεις μία μικρή ποσότητα από τη φυτική κρέμα μαγειρικής σε κάθε μπολ.

 

Vegan ρεβεγιόν: Νόστιμες γιορτινές συνταγές για τους χορτοφάγους της παρέας

 

2. Λαχταριστό, γιορτινό πιλάφι με φρέσκια ντομάτα και άρωμα σκόρδου

Μπορεί μερικά από τα πιάτα που θα ετοιμάσεις να απευθύνονται αποκλειστικά στους χορτοφάγους της παρέας όμως, την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ακολουθούν μία συμβατική διατροφή, να καταλάβουν πόσο απλά και απολαυστικά είναι τα vegetarian πιάτα. Μάλιστα, ένα από αυτά τα πιάτα είναι το γιορτινό πιλάφι με φρέσκια ντομάτα και άρωμα σκόρδου. Για να το ετοιμάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά: 

  • 250 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 Ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. vegan μαργαρίνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 2 φλ. νερό

 

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή προετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Θα ψιλοκόψεις το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Έπειτα, θα ξεπλύνεις καλά το ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό. Θα πάρεις μία κατσαρόλα, θα ρίξεις τη vegan μαργαρίνη και θα σοτάρεις το σκόρδο για 1-2 λεπτά, προσέχοντας πολύ μη μαυρίσει. Μετά θα ρίξεις το κρεμμύδι και τη ντομάτα, ενώ θα συνεχίσεις το μαγείρεμα για 3 επιπλέον λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στη συνέχεια, θα ρίξεις στο σκεύος το ζωμό λαχανικών και το νερό. Θα αφήσεις το μείγμα να πάρει βράση. Έπειτα, θα προσθέσεις το ρύζι και θα ανακατέψεις καλά. Θα χαμηλώσεις την ένταση της φωτιάς, θα σκεπάσεις το σκεύος με το καπάκι και θα σιγοβράσεις για 15 λεπτά. Τέλος, θα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και θα σερβίρεις αμέσως το πιο γιορτινό και νόστιμο πιλάφι στους καλεσμένους σου!

 

Vegan ρεβεγιόν: Νόστιμες γιορτινές συνταγές για τους χορτοφάγους της παρέας

 

3. Χορταστική, παραδοσιακή πίτα με γέμιση από βλίτα και κολοκυθάκια

Οι πίτες είναι must στα γιορτινά τραπέζια. Φέτος όμως, θα ετοιμάσεις μία πίτα με λαχανικά, για να χαρούν και οι χορτοφάγοι της παρέας. Τι θα έλεγες για μία παραδοσιακή πίτα από βλίτα και κολοκυθάκια; Για να την ετοιμάσεις, θα χρειαστείς στην κουζίνα σου τα εξής υλικά:

  • 1/2 κιλό βλίτα
  • 300 γρ. μικρά κολοκυθάκια
  • 1 Ζωμό Λαχανικών
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 200 γρ. vegan μαργαρίνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 100 γρ. χυμό ντομάτας
  • 2 φλ. νερό
  • 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
  • 200 γρ. τυρί vegan
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Θα ξεκινήσεις την παρασκευή της πίτας σου, προετοιμάζοντας τα υλικά. Αρχικά, θα πλύνεις καλά και θα καθαρίσεις τα βλίτα. Θα κόψεις σε φέτες μεσαίου μεγέθους τα κολοκυθάκια, θα ψιλοκόψεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ντομάτες και θα τρίψεις το τυρί. Στη συνέχεια, θα βάλεις σε ένα βαθύ σκεύος τα 2/3 της vegan μαργαρίνης και θα σοτάρεις το κρεμμύδι με το σκόρδο. Έπειτα, θα προσθέσεις τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα βλίτα, το αλάτι, το πιπέρι και θα ανακατέψεις καλά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά.

 

Θα προσθέσεις το χυμό ντομάτας, το νερό και το τεμάχιο Ζωμού Λαχανικών, αφήνοντας το μείγμα να σιγοβράσει, ώσπου να πιει τη μεγαλύτερη ποσότητα από τα υγρά. Τότε, θα αποσύρεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας, θα προσθέσεις την τριμμένη φρυγανιά και θα ανακατέψεις καλά. Θα αλείψεις το εσωτερικό από ένα ταψί μεσαίου μεγέθους με τη vegan μαργαρίνη, θα στρώσεις ένα φύλλο σφολιάτας και θα απλώσεις ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση με τα λαχανικά και τα μυρωδικά, έτσι ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του φύλλου. Θα πασπαλίσεις με τριμμένο vegan τυρί.

 

Έπειτα, θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 200°C. Θα σκεπάσεις τη γέμιση που άπλωσες με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κλείνοντας με προσοχή τις άκρες, ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Θα πασπαλίσεις με πάπρικα και θα ψήσεις την πίτα σου σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά.

 


 

 Να θυμάσαι πως τα εορταστικά γεύματα σου δίνουν αφορμές να περνάς κοινό χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς και να μοιράζεστε τη μαγεία της γεύσης, ανεξάρτητα από τις διατροφικές σας συνήθειες. Ακριβώς για αυτό, ετοίμασε ένα «πλούσιο» τραπέζι, το οποίο δεν θα κάνει διακρίσεις, αλλά θα ικανοποιήσει και θα χορτάσει όλους τους προσκεκλημένους σου.

 

 

 

 Πηγή:queen.gr

 

Δημοφιλείς Αναρτήσεις